Egy lakókocsi – a mozgó otthonod
április 8, 2011
Nyaraljunk. De hol?
április 29, 2011
Egy lakókocsi – a mozgó otthonod
április 8, 2011
Nyaraljunk. De hol?
április 29, 2011

Az utolsó levél befejező részében a teszt-család-anya 🙂 az élmények felől foglalta össze tapasztalatait.

A lakókocsizás új műfaj az életünkben. A gyerekkori sátras kempingezés és a későbbi túravitorlázás ellenére alapvetően idegen műfajnak gondoltuk, amit magunktól talán sosem próbáltunk volna ki. A kétféle kép, ami a fejünkben élt és él, viszont alig van köszönő viszonyban egymással.

Előtte: egyformának tűnő lakókocsik, egyen fehér dobozok; utána: egyéni igények szerint berendezett mobil lakosztályok.

Előtte: gyerekkel képtelenség; utána: a srácok kifejezetten élvezték a helyzetet, a kuckósságot, kalandot…

Előtte: csak hard core kempingezők lakókocsiznak; utána: mint a vitorlás közösségek a sportegyesületekben vagy a menő yacht-kikötőkben: mindenki mindenkinek köszön, segít, teljesen jó fej emberkék az élet minden területéről.

Nem tudom nem összehasonlítani a dolgot egy menő hajóúttal, pár el nem hanyagolható különbséggel. Egy szervezett úton tömeg van, irányított megállásokkal, lezsírozott turista csapdákkal, ahol meg „kell” venni a helyiek által termelt szuveníreket, szóval turista gyár. Ha lakókocsizol, oda mész és akkor, ahová és amikor csak akarsz, és teljesen rád van bízva, hogy egy helyen egy napot vagy csak egy órát maradsz. És igen, egy szállodában vagy egy luxus hajón a fürdőszobát nem a traktorgarázs és a ló szállító utánfutó között kell megközelíteni, de a lakókocsis műfaj előnyei nem is itt rejlenek.

Egy hagyományos utazás bőröndbe pakolós, járműre felszállós, megérkezős, kipakolós tortúrája és az ezt fűszerező futószalag-turizmus élményei nem említhetőek egy lapon a lakókocsiba otthon kényelmesen beköltöző és a mobil otthonával a kívánt úti célt felkereső turistáéval.

Ez utóbbi egyébként húzó érv lehet a kisebb gyerekekkel utazni próbálók számára: a szülőket (sofőrt) nem kímélő esti indulás/ éjszakai utazás, vagy a pénztárcát (és a reptéri biztonsági előírások és a transzfer idők miatt az idegeinket és a gyermekekéit is) igénybe vevő repülőút helyett egy közepes alapossággal tervezett útvonal mentén kényelmes tempóban juthat el a család egyébként távolinak számító helyekre is, amiknek felkeresésére amúgy nem vállalkoznánk.

Szóval komoly érvek, jó tapasztalatok, szép élmények szólnak a mellett, hogy lakókocsizzunk még. Ki tudja? Talán a nyáron egy kicsit távolabbi célpont is szóba jöhet lakókocsival valahol a Mediterráneumban.

Vélemény, hozzászólás?